балсамиране

Значение на думата балсамиране

Библейско тълкуване: Египетските жители са балсамирали мъртвите тела. Хората, които извършвали балсамирането се считали за свещенослужители. Те изваждали мозъкът на мъртвото тяло през ноздрите с една желязна кука, и напълвали лобът със затегателни билки. Също така изваждали всички вътрешности, освен сърцето и бъбреците, измивали ги с финиково вино и пак ги намествали, като допълвали празните места с укрепителни билки. Тялото мажели повторно с кедрово масло, смирна, тарчин и др., в продължение на 30 дни, след което го поставяли в нитро за около 40 дни. Чрез този процес мъртвото тяло се запазвало цяло и се съхранявал неговият изглед като приживе. В Бит. 50:2,3, Мойсей казва, че четиресет дни се изпълнили за балсамирането на Яков, от което става ясно, че той не смята първите тридесет дни, но Яков плакал в Египет седемдесет дни. След седемдесет дни изваждали тялото от нитрото, измивали го, обвързвали го с дълги връзки, потапяли го в смирна, и най-накрая го засмолявали. Тогава го предавали на роднините му, които го заключвали в ковчег, и го държали в къщите си, или го поставяли в гроб. Много мумии (балсамирани тела) все още се намират в Египетските гробници, където са били положени преди две-три хиляди години. Телата на бедните се балсамирали със зифт, защото по-този начин балсамирането е излизало по-евтино.

Евреите не са били толкова вещи в балсамирането, както египтяните. Те са обвивали мъртвото тяло с ленени подвяски, и са го посипвали със смирна и алой и други благоуханни вещества. Тялото на Исус Христос е било балсамирано по еврейския начин от Йосиф и Никодим, но двете Марии и техните приятелки не знаели това, и отишли на гроба, за да го балсамират - Йн. 19:38-40. В общи линии евреите не са балсамирали мъртъвците си.


Полезно

Резервация на евтини самолетни билети и подробна информация за държави, градове и летища. Най-изгодни цени и онлайн резервация на билети.

Пожелания за всякакви поводи - рожден ден, имен ден, празници... Вижте последните новини от днес в сайта с всички български вестници, списания и онлайн медии: Vestnicibg.com.


Съставете своя лична телевизионна програма в ТВ-програма.BG