сѐбе си

Значение на думата себе си

крат. се, дат. на себе си, крат. си 1 , възвр. л. мест.
1. Само себе си или на себе си. За обект, който съвпада с вършителя на действието. Той обича само себе си. Мисля за себе си. Ще купя и на себе си от тези цветя.
2. Като част. Само се или си. В състава на възвратни глаголи, които означават, че глаголното лице е субект и обект на действието. Мия се. Защитавам се. Купувам си.
3. Като част. Само се или си. В състава на възвратни глаголи в множествено число с взаимно значение. Обичаме се. Пишем си.
4. Като част. Само се. В състава на възвратни субектни глаголи за състояния. Тревожа се. Радвам се.
5. Като част. Само се. За образуване на възвратни форми на страдателния залог. Къщата се проектира от известен архитект.
6. Като част. Само си. В състава на възвратни глаголи, които означават, че глаголното лице извършва действието за свое удоволствие. Ще си стоя на топличко и ще си чета книжката.
Извън себе си. В крайно възбудено състояние. Той бе извън себе си от радост.
Идвам/дойда на себе си. Свестявам се, нормализирам състоянието си; опомням се.
От само себе си. Без външна намеса.


Полезно

Резервация на евтини самолетни билети и подробна информация за държави, градове и летища. Най-изгодни цени и онлайн резервация на билети.

Пожелания за всякакви поводи - рожден ден, имен ден, празници... Вижте последните новини от днес в сайта с всички български вестници, списания и онлайн медии: Vestnicibg.com.


Съставете своя лична телевизионна програма в ТВ-програма.BG