бо̀токс

Значение на думата ботокс

Лекарство за изглаждане на бръчки.
Ботулинов токсин BTX е лекарство, което се произвежда от бактерии, които живеят в природата в безкислородна среда. Ботоксът е протеин като има няколко вида означени с латинските букви от A до G. За медицински цели се ползва най-често този от тип A. Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейното отпускане и изглаждане на кожата.

Открит е през 1822 г., но едва от 1968 г. се употребява за медицински цели върху човека и постепенно става известен с името ботокс. От 1978 г. се прилага в офталмологията за лечение на кривогледство при деца, при блефароспазъм, в неврологията при лицев хемиспазъм, тортиколис и др.
От 1992 г. се използва с голям успех за третиране на мимическите бръчки на лицето, както и при едно рядко, но неприятно състояние, наречено хиперхидроза.


Полезно

Резервация на евтини самолетни билети и подробна информация за държави, градове и летища. Най-изгодни цени и онлайн резервация на билети.

Пожелания за всякакви поводи - рожден ден, имен ден, празници... Вижте последните новини от днес в сайта с всички български вестници, списания и онлайн медии: Vestnicibg.com.


Съставете своя лична телевизионна програма в ТВ-програма.BG